Vandrestier

I og omkring Løgumkloster findes et vidtforgrenet stisystem, hvor man kan vandre i smuk natur tæt på Løgumkloster. Naturen omkring Løgumkloster er i kraft af skov, eng og bakkeøen i Nr. Løgum sogn rigt varierert. Den byder på vandreture langs åen, i skoven, og igennem det kupperede terræn til Vongshøj, hvorfra man kan i klart vejr kan se fra kyst til kyst Sønderjylland på tværs. Herunder giver vi et bud på nogle af disse gode vandreture.

bredeadalSparekasseskoven

Vestsønderjyllands hjemstavnssang hedder: ”For en fremmed barsk og fattig er vort land” og Løgumkloster nævnes også i sangen. Egnens barskhed mærkes ofte ikke ved Løgumkloster, da Sparekasseskoven ligger vest for byen og bryder vestenvinden. 100 meter fra Markedspladsen snor Brede å sig gennem landskabet og lige på den anden side breder skoven sig ud i landskabet. Find den markerede sti i Vestergade ved Markedspladsen. Langs åen og i skoven er der mulighed for både korte og længere vandreture i et meget varieret landskab. Det mest betagende er at søge mod syd i skoven, hvor å og skov mødes, og der er langs ådalen mange fantastiske udsigter til det danske landskab, når det er bedst.

draved skovDrivvejen

Drivvejen passerer Løgumkloster. Den kommer nord fra langs åen, passerer ind over kirkegården og fortsætter mod syd til Draved Skov

 

 

kongens moseDraved Skov og Kongens Mose

5 km syd for byen ligger Draved Skov og Kongens Mose. Her findes en helt unik naturskov og en af Danmarks få tilbageværende højmoser, som der er gjort meget for at sikre. Midt i skoven er en P-plads, hvorfra der udgår markerede vandreruter. Den ene af ruterne går til et fugletårn, som giver god udsigt over højmosen.

vongshjtarnet200x200Vongshøjtårnet

Nordvest for Løgumkloster ligger en bakkeø dannet af næstsidste istid, hvor sidst istid føjede det flad omliggende landskab til dette karakteristiske naturfænomen. Toppen hedder Vongshøj, og på toppen finde man et udsigtstårn, hvorfra man bogstaveligt talt kan se Sønderjylland på tværs fra kyst til kyst. Turen derop kan med fordel gøres fra parkeringspladsen ved hovedvej 25, hvorfra der er anlagt en sti igennem skoven op til tårnet. Det dog også muligt at køre hele vejen op til tårnet. I området umiddelbart nord for Vongshøj tårnet findes i de tilstødende skove en hel samling af oldtidsgrave, hvoraf 4 ligger i den lille fredsskov umiddelbart nord for tårnet.

mlledamsomrdetMølledamsområdet

Lige nord for Bredebrovej ligger et smukt engområde, hvor der i et naturgenopretningsprojekt i begyndelsen af 1990'erne blev genskabt en dam, som i daglig tale hedder æ Møldam, hvilket hentyder til, at der tidligere på dette sted var opstemmet en sø, som forsynede den gamle vandmølle med vand året rundt. Kun en gang om året tømtes dammen, så der kunne gennemføres et høslæt på området. Mølledammen og den smukt slyngende lobæk/brede å danner et særdeles smukt område at vandre i, og der er anlagt adskillige vandrestier op igennem engdraget mod nord.

Udskriv Email