Minde- og festkoncert i Løgumkloster Kirke

kirkenTorsdag den 16. marts kl. 20.00 kan man opleve en ganske særlig koncert i Løgumkloster kirke. Det er en koncert baseret på dansk musik, sange og salmer fra tiden omkring 1849. Programmet er opbygget således, at man næsten på det indre plan kan opleve essensen af 5. og 6. juli-markeringen i Fredericia, en markering af krigshandlingerne på dette tidspunkt. Sorgen over de mange sårede og faldne, der satte livet ind i kampen og glæden over den dermed genvundne frihed. Programmet afsluttes med en orgelfantasi over ”Kongernes Konge”, hvor alle – kor og tilhørere – til sidst rejser sig for at synge sangen ”Kongernes Konge”.

Koncertens hovedværk er dog kantaten ”Gemmer Hvert Et Ord” - skrevet og komponeret i 1998-99 af musikerægteparret Ulla og Anders Koppel til 150-året for udfaldet fra Fredericia 6 juli 1849.

Værket blev uropført 6. juli 1999 i Trinitatis Kirke, Fredericia og udgivet på CD med Den Kgl. Livgardes Musikkorps, Trinitatis Kirkes Pigekor, Christianskirkens Drenge- og Mandskor, Niels Erik Aggesen, orgel og Frans Rasmussen, dirigent.

På baggrund af breve fra soldater og deres familier har Ulla Koppel skrevet teksten, mens Anders Koppel har komponeret musikken. Det er et imponerende og gribende værk, hvor et af treårskrigens hovedslag – udfaldet fra Fredericia 6. juli, udtrykkes på en ny og vedkommende måde.

Det er ikke længere blot en historisk begivenhed, der fandt sted for 165 år siden, men et drama på liv og død, som igennem tekst og musik bliver uhyggelig nærværende. Det er den enkelte soldats følelser, der bliver levendegjort - i den ene øjeblik hans fortrøstning, i et andet øjeblik hans angst; det er soldaterkonerne, der passivt måtte se til og vente - det er deres bekymring, længsel og håb, der kommer til udtryk. Følelser, som vi alle i dag også kender, men som bare i 1849 bare var et kolossalt spændingsfelt mellem liv og død.

På den måde bliver der trukket en forbindelse, der gør, at menneskerne og de frygtelige handlinger fra dengang kommer forfærdelig tæt på. - Den historiske begivenhed for 165 år siden aktualiseres på en helt ny måde. Det er ikke et musikværk, der i højstemte vendinger priser det sejrrige udfald - krige er uanset side frygtelige. Men et musikværk, der går bag om begivenhederne og skildrer den nære menneskelige oplevelse af begivenhederne. Og netop med en autencitet og troværdighed, der er bemærkelsesværdig. Fordi det er breve fra dengang, der er det tekstlige udgangspunkt - det er soldaternes og deres koners egne ord fra dengang, der lyder igen.

Værket er skrevet for regimentsorkester, kor og orgel og i 2014 blev værket (ny)arrangeret for messingkvintet, kor og orgel og værket fik en repremiere ved koncerten 6. juli i Trinitatis Kirke.

Der er fri entré til denne særlige koncert.

Trinitatis Kirke, Fredericia d. 12. marts kl. 16

Christianskirken Sønderborg onsdag d. 15. marts kl. 19.30

Løgumkloster torsdag d. 16. marts kl. 20.00

Kastelskirken, København søndag d. 19. marts kl. 14

Haderslev Domkirke tirsdag d. 21. marts kl. 19.30

De medvirkende

Medlemmer af Slesvigske Musikkorps

Henrik Rønnow, trompet; Martin Knudsen, trompet; Morten W. Eriksen, horn; Mette Krüger, basun; Lars B. Olsen, tuba

Trinitatis Kirkes Pigekor med Herrestemmer fra Christianskirkens Drenge- og Mandskor

Hedvig Dobias, dirigent

Niels Erik Aggesen, orgel

Program

Lasse T. Eriksen Koncertouverture ”I Danmark er jeg født” for blæserkvintet

og orgel (2009)

Anders Koppel ”Gemmer Hvert Et Ord” (1999)

J. P. E. Hartmann Andante i B-Dur for blæserkvintet og orgel

P. Heise/N. F. S. Grundtvig Guds fred med vore døde

N.W. Gade/B. S. Ingemann Morgensang fra ”Elverskud”

C. E. F. Weyse: Præludier for orgel

Lars B. Olsen Weyses Guldalderaften

Niels Erik Aggesen Fantasi over ”Kongernes Konge” for kvintet, kor og orgel

Udskriv E-mail