Begivenhedskalender

Download som iCal-fil
Foredrag i Biffen - Vulkaner og samfund gennem tiderne
Tirsdag, 13. November 2018, 19:00 - 21:00
Hits : 94

vulkanDet er en erfaring at kost, fysisk aktivitet samt mental og psykisk engagement kan medvirke til, at vi holder os fit. Hør I foredraget om de molekylærbiologiske mekanismer bag

Forelæsere: professor i geoscience //pure.au.dk/portal/da/Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den." style="box-sizing: inherit; background-color: transparent; -webkit-text-decoration-skip: objects; line-height: inherit; color: rgb(0, 37, 70); text-decoration: underline; cursor: pointer;">Christian Tegner, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og professor i miljøhumaniora //pure.au.dk/portal/da/Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den." style="box-sizing: inherit; background-color: transparent; -webkit-text-decoration-skip: objects; line-height: inherit; color: rgb(0, 37, 70); text-decoration: underline; cursor: pointer;">Felix Riede, Institut for Kultur og Samfund og Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
Sprog: dansk
Entré: gratis

Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? To forskere sætter geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne og hvordan de har påvirket samfund – også i de nordiske lande.

Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? I dette foredrag vil du høre tre udvalgte casestudier af netop hvordan vulkaner har påvirket samfund.

Med udgangspunkt i de seneste års forskning sætter de to forskere geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne: udbruddet af vulkanen Laacher See i Tyskland for 13.000 år siden, vulkanudbruddet på øen Santorini i Middelhavet for knap 3.600 år siden samt på en stribe sammenfaldende vulkanudbrud i det sjette århundrede af vores egen tid.

Det er ikke svært at regne ud at planter, dyr og mennesker som levede i nærheden af disse voldsomme katastrofer blev voldsomt påvirket, men meget tyder på at vulkanernes arm til tider var meget lang: evidens fra is-kerner, træringe og arkæologiske fundsteder fortæller om indvirkninger på folk og fæ langt væk fra udbruddenes epicentre. I alle tre tilfælde kan der eksempelvis trækkes tråde til ændringer i samfundene i de nordiske lande – på godt og ondt.

Sted  Den Gamle Biograf
Mellemgade
Løgumkloster
6240
Danmark
74 74 55 99