Begivenhedskalender

Download som iCal-fil
På rumsafari blandt Mælkevejens planeter - Livestream foredrag fra
Tirsdag, 20. Februar 2018, 18:30 - 21:00
Hits : 222

"På rumsafari blandt Mælkevejens planeter," er en af i alt fire livestream foredrag streamet direkte fra Århus Universitet. Der er gratis adgang til arrangementet. Det vil være muligt for deltagerne under livestream-foredraget at stille spørgsmål direkte til foredragsholderen i Århus via sociale medier.

Via disse livestreams bliver Den Gamle Biograf i samarbejde med Løgumkloster Borgerforening i princippet en forlængelse af Søauditorierne ved Århus Universitet, som selv omtaler foredraget her:

 

"Du kommer med på en svimlende opdagelsesrejse ud i Universet og hører om nogle af de fascinerende anderledes verdener som findes milliarder af kilometer borte.

Med teleskoper placeret på satellitter i rummet har astronomer gennem de sidste godt 20 år opdaget flere tusinde planeter omkring andre stjerner end vores egen Sol. Disse planeter kaldes for exoplaneter. Exoplaneterne er ikke blot fjerne udgaver af de planettyper vi kender fra vores eget solsystem, men viser en fascinerende variation i opbygning, størrelse, overfladeforhold og baner om deres sol.

I foredraget ”besøger” vi vandplaneter, klippeplaneter og gigantiske gasplaneter og hører om de forhold som findes på planeternes overflader og i deres atmosfære. Der findes glohede klippeplaneter hvis overflade er dækket af et flydende lavahav, og planeter som hovedsageligt består af flydende vand – et flere tusinde kilometer dybt hav. Andre exoplaneter har kulsorte skyer i en varm gasholdig atmosfære. Undersøgelserne af exoplaneterne har vist at vores eget Solsystems store gasplaneter som Jupiter og Saturn er sjældne, mens planeter på størrelse med Jorden findes i baner om stort set alle stjerner i Mælkevejen.

På det seneste har astronomernes nye fund af planeter, som minder om vores egen Jordklode, startet en diskussion af om disse nye verdener rummer mulighed for liv som vi kender det her på Jorden. Astronomerne ved Stellar Astrophysics Centre ved Aarhus Universitet har igennem en årrække været knyttet til NASA’s rumteleskop Kepler og har i samarbejde med forskere verden over udnyttet det rumteleskop som er ombord i Kepler til at finde og undersøge nye exoplaneter.

Aarhus-astronomerne er også udvalgt til at deltage i NASA’s næste exoplanet-mission, TESS, hvor et nyt rumteleskop opsendes i 2018. Desuden deltager Aarhus-forskerne i planlægningen af den europæiske PLATO-satellit som forventes at blive sendt i rummet i 2026. I foredraget vil Hans Kjeldsen fortælle om de seneste nye forskningsresultater og om de muligheder som både disse fremtidige rummissioner og de store jordbasserede teleskoper, som er under opførelse, åbner for."

En kunstnerisk beskrivelse af en ung, Sol-lignende stjerne som omkredses af sin skive af støv og gas. Støvet og gassen vil med tiden danne exoplanter. (Illustration: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle) (Klik for større billede)

 

(Forskernes nyeste opdagelser om Exoplaneterne.)
Tirsdag d. 20. februar 2018 jul. 18:45-21:00. Gratis adgang.
Den gamle biograf. Live streaming fra Sø-auditorierne ved Aarhus Universitet. Præmiere i Løgumkloster.
Støttet af Carlsbergfondet.

Sted  Den Gamle Biograf
Mellemgade
Løgumkloster
6240
Danmark
74 74 55 99