• Holmen
 • torv
 • Kirkeogmolledammen
 • vid
 • hoejskole12013
 • Oldtispark
 • Makedspladsen
 • ggade
 • stuk12013
 • hostrup
 • Skarbaklokalhistorie
 • Muséet Holmen, Løgumkloster
 • Klostercaféen, Tønder
 • Løgumkloster set fra Mølledammen
 • Vidå Tønder
 • Musik- og teater højskolen, Toftlund
 • Oldtidsparken, Skærbæk
 • Markedspladsen, Løgumkloster
 • Gågaden, Tønder
 • Studenderkurset - STUK, Toftlund
 • Hostrups hotel, Tønder
 • Lokalhistorisk museum, Skærbæk

Kommende arrangementer i Syddanmark

Bunkertour auf Deutsch.
28 maj 2018 13:00 - 15:30
Tønnisgaard naturcenter
Film- og historietirsdage i Toftlund.
29 maj 2018 10:00 -
Toftlund bibliotek

Historisk vingesus over Kloster Mærken 2017

IMG 4469 kopiKloster Mærken 2017 tegner til at blive helt særligt. Foreningen "Kloster Mærken" har i år gjort en helt særlig indsats for at bringe fornyelse til Kloster Mærken, og det gør man faktisk ved at skue bagud.  

Lidt ældre generationer kan husk Dødsdromen fra hvis forscene Franz Krüger stod som udråber og lokkede folk ind til attraktionen med en helt særlig charme og vid. De gamle Indian motorcykler blev startet op og mikrofonen holdt helt ned til motoren, for at få lyden af Dødsdrome helt ud til publikum. Med den ligeså charmerende Gurli Gabel ved sin side, formåede de at trække folk henefter, indefter og opefter til dødskørsel i ren kultur.

Nu genopstår dødsdromen i helt samme format, som i de gode gamle dage, og netop nu, kan man se, hvordan en sådan bygges op helt fra bunden, idet opstillingen  af dødsdromen er påbegyndt, ligesom masser af andre forlystelser og telte nu skyder op i bybilledet.

Optakten til Kloster Mærken bliver også noget helt særligt i år, idet June og Peter Belli, som netop traf hinanden ved Kloster Mærken, har valgt at afholde deres guldbryllup i byen. Det sker onsdag d. 9/8, hvor begivenheden indledes med en privat sammenkomst på Centralhotellet fra kl. 12 - 14, hvorefter et offentligt tilgængeligt program som omfatter afsløring af temaudstilling hos Klostergalleriet, hestevognskørsel igennem byen, kirkelig velsignelse og en offentlig reception. Peter Belli kørte faktisk i føromtalte dødsdrome det år, hvor han traf sin June, hvis mor var Sandsigersken, Corinna.

Jo det bliver på alle måde et helt særligt Kloster Mærken i år.

Udskriv E-mail

Nyt fra Sydbyerne

Nye vådområder kan være på vej

vand i engen kopiTønder Kommune søger staten om knap 20 millioner kroner til at etablere to vådområder ved henholdsvis Arnå og Rejsby Å og Kanal. Vådområder har til formål at fjerne kvælstof, inden det ender i Vadehavet, hvor kvælstof er et problem.

Ved Rejsby Å og Kanal skal vådområdet etableres ved at dræn afbrydes. Samtidig skal vandløbet genslynges på en kortere strækning, og landbrugsjord ned til åen skal udlægges til natur.

Vådområdet omkring Arnå etableres ved at genslynge cirka 4,5 km af Arnå og hæve vandstanden i ådalen. Kvælstoffet fjernes, når bakterier i de våde jorde nedbryder nitrat i vandet og herved frigøres luftformigt kvælstof.

Derudover bliver der også udledt mindre kvælstof, når jorden ned til åerne ikke længere dyrkes.

Læs mere …

Tønder Skulpturhave indvies med fem nye skulpturer

unnamedMed præsentationen af fem nye skulpturer indvies Tønder Skulpturhave fredag den 25. maj. Dermed når antallet af skulpturer i og omkring Mølledammen og Amtmandens have 15 styk, og det populære udflugtsmål er komplet.

Skulpturhaven i og omkring Mølledammen og Amtmandens have er et yndet udflugtsmål for både turister og tøndringer.

Hidtil har de besøgende kunnet nyde synet af ti skulpturer i alle størrelse, men snart bliver det i forvejen imponerende repertoire udvidet med yderligere fem skulpturer.

Præsentationen af de fem nye skulpturer sker ved et stort arrangement, som samtidig markerer indvielsen af skulpturparken, der efter ti års arbejde nu er komplet.

Bag arbejdet med etablering af Tønder Skulpturhave står Tønder By- og Handelsstandsforenings kunstudvalg og Kunstmuseet i Tønder.

- I Tønder Skulpturhave samles natur, kultur og kunst i skøn forening. Her går både turister og naboer hver dag på opdagelse. Der er derfor ingen tvivl om, at Tønder Skulpturhave er en stor gevinst for hele Tønder Kommune, udtaler Tønders borgmester Henrik Frandsen og fortsætter.

- Takket være en flot indsats fra kunstudvalgets side og støtte fra de mange samarbejdspartnere og fonde kan vi nu stolt præsentere den færdige udgave af Tønder Skulpturhave. Og alle er naturligvis velkomne til indvielsen.

Selve indvielsen sker på den store græsplæne i Amtmandens Have fredag den 25. maj kl. 15.00 med taler af borgmester Henrik Frandsen, formanden for Kunstudvalget Solveig Andersen og Næstformanden for Kunstudvalget Ove Mogensen.

I anledning af indvielsen vil der være opstillet en pølsevogn ved Skulpturhaven, hvorfra alle kvit og frit kan nyde en forfriskning og en grillpølse.


I 2008 nedsatte Tønder Handelsstandsforening et kunstudvalg. Startkapitalen lød dengang på 75.000 kr. fra Tønder Handelsstandsforenings 100 års jubilæum.

Kunstudvalgets formål er at arbejde for kunstnerisk udsmykning af det offentlige byrum i Tønder. I tæt samarbejde med bl.a. Ny Carlsbergfondet og Kunstmuseet i Tønder blev planen for Tønder Skulpturpark lagt. Første værk, statuen "Emma" udført af Lisbeth Nielsen, blev opstillet i Søndergade i 2009. Siden er de øvrige værker kommet til, så Skulpurhaven i dag omfatter hele 15 skulpturer af både danske og internationale kunstnere.

Ud over formand Solveig Andersen har kunstudvalget i alle år bestået af tidligere leder af kunstmuseet i Tønder, Ove Mogensen, direktør ved Tønder Kommune Keld I. Hansen, tidligere Handelsskoleforstander Poul Erik Vestergård Frandsen og advokat Anders C. Hansen.

De fem nye skulpturer er udført af billedhuggerne Willy Ørskov, Eva Sørensen, Gert Nielsen, Eigil Westergaard og Ole Christensen.

Rullende skolestart bliver mere fleksibel

TK logoEfter evaluering har Kommunalbestyrelsen i Tønder besluttet at fortsætte med rullende skolestart og aldersblandede klasser i kommunens skoler

Skolerne i Tønder Kommune skal have bedre muligheder for at tilrettelægge den rullende skolestart efter de enkeltes skolers individuelle behov og muligheder.

Det har Kommunalbestyrelsen besluttet efter indstilling fra Børn- og Skoleudvalget.

Kommunen har gennem flere år haft rullende skolestart, dvs. en mulighed for, at børn kan begynde i skole på flere forskellige tidspunkter af året og ikke kun ved starten af et nyt skoleår.

Gennem samme periode har der også været mulighed for, at elever i 0.-2. klasse kan gå i aldersblandede klasser.

Begge ordninger er nu blevet evalueret, og både skolebestyrelserne, dagtilbudsbestyrelserne, samarbejdsorganisationen og de faglige organisationer har haft mulighed for at deltage i evalueringen og fremlægge deres vurdering og erfaringer.

Børn- og Skoleudvalget konkluderer, at det er en god idé at videreføre både rullende skolestart og aldersblandede klasser, men med udgangspunkt i tilkendegivelserne ønsker udvalget samtidig at lempe vilkårene, så den enkelte skole og skolebestyrelse får større valgfrihed, f.eks. til selv at fastsætte hvor mange gange om året skolen kan optage nye elever.

- Skolerne skal have større valgfrihed til at administrere rullende skolestart. Det vil give dem bedre muligheder for at tilgodese det enkelte barns behov. Tilsvarende ønsker vi at give skolerne og skolebestyrelserne bredere rammer til at fastsætte indhold og omfang af ordningen med aldersblanding i indskolingen, siger formanden for Børn- og Skoleudvalget, Kim Printz Ringbæk.

Udvalgsformanden glæder sig over, at en enig kommunalbestyrelse har valgt at bakke op om udvalgets indstilling.

Læs mere …