• Holmen
 • torv
 • Kirkeogmolledammen
 • vid
 • hoejskole12013
 • Oldtispark
 • Makedspladsen
 • ggade
 • stuk12013
 • hostrup
 • Skarbaklokalhistorie
 • Muséet Holmen, Løgumkloster
 • Klostercaféen, Tønder
 • Løgumkloster set fra Mølledammen
 • Vidå Tønder
 • Musik- og teater højskolen, Toftlund
 • Oldtidsparken, Skærbæk
 • Markedspladsen, Løgumkloster
 • Gågaden, Tønder
 • Studenderkurset - STUK, Toftlund
 • Hostrups hotel, Tønder
 • Lokalhistorisk museum, Skærbæk

Kommende arrangementer i Syddanmark

Bunkertour auf Deutsch.
28 maj 2018 13:00 - 15:30
Tønnisgaard naturcenter
Film- og historietirsdage i Toftlund.
29 maj 2018 10:00 -
Toftlund bibliotek

Ny direktør i Tøndermarsk Initiativet

Erik JespersenTidligere direktør for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Erik Jespersen, skal stå i spidsen for Tøndermarsk Initiativet fra 1. januar 2018.

Erik Jespersen er 50 år og uddannet som landinspektør fra Aalborg Universitet. Han har endvidere en masteruddannelse i offentlig administration (MPA). Siden 2011 har han arbejdet som direktør i Aarhus Kommune og før det, arbejdede han i en tilsvarende stilling i Fredericia. Med over ti års erfaring med topledelse indenfor Teknik og Miljøs opgaveområder, er han godt klædt på til de opgaver, der venter ham i Tøndermarsken. Han skal holde de mange projekter på rette spor, og han kommer til at tage stilling til både de aktuelle og de mere langsigtede udfordringer.
”Jeg er meget glad for valget af Erik Jespersen,” siger Borgmester Henrik Frandsen. ”Jeg er sikker på, at han med sin store erfaring kan holde det ambitiøse projekt på den rette kurs. Han bliver på alle måder den samlende figur i projektet. Den der både skal drive og udvikle, så vi når de fastsatte mål.” Borgmester Henrik Frandsen hilste på den kommende projektdirektør mandag på rådhuset i Tønder, hvor Erik Jespersen besøgte sin fremtidige arbejdsplads.

Direktør i Centralforvaltningen Keld I. Hansen glæder sig over de mange ansøgere til stillingen:
”Der var mange kvalificerede ansøgere, men jeg er ikke i tvivl om, at vi har valgt den helt rigtige til posten som projektdirektør for Tøndermarsk Initiativet. Erik Jespersen kender til at arbejde i en politisk ledet organisation, og han er vant til at have ansvar for komplekse opgaver med mange involverede,” siger Keld I. Hansen, og fortsætter: ”Tøndermarsk Initiativet er Danmarks største samlede udviklingsinitiativ af sin art, og jeg er sikker på, at Erik Jespersen bliver en fremragende direktør, som kan få Initiativet sikkert i mål.”


Erik Jespersen1Efter en rundtur i Tøndermarsken glæder Erik Jespersen sig endnu mere til 1. januar: ”Jeg ser virkelig frem til at komme i gang,” siger han, ”området er på alle måder spændende, og den unikke kombination af udfordring, potentiale og de høje ambitioner, tiltaler mig.”
Erik Jespersen flytter fra Aarhus til Tønder snarest muligt, han afløser Projektchef Karsten Jensen som fra 1. januar skal være Chefkonsulent ved Teknik og Miljø i Tønder Kommune.

Udskriv E-mail

Nyt fra Sydbyerne

Nye vådområder kan være på vej

vand i engen kopiTønder Kommune søger staten om knap 20 millioner kroner til at etablere to vådområder ved henholdsvis Arnå og Rejsby Å og Kanal. Vådområder har til formål at fjerne kvælstof, inden det ender i Vadehavet, hvor kvælstof er et problem.

Ved Rejsby Å og Kanal skal vådområdet etableres ved at dræn afbrydes. Samtidig skal vandløbet genslynges på en kortere strækning, og landbrugsjord ned til åen skal udlægges til natur.

Vådområdet omkring Arnå etableres ved at genslynge cirka 4,5 km af Arnå og hæve vandstanden i ådalen. Kvælstoffet fjernes, når bakterier i de våde jorde nedbryder nitrat i vandet og herved frigøres luftformigt kvælstof.

Derudover bliver der også udledt mindre kvælstof, når jorden ned til åerne ikke længere dyrkes.

Læs mere …

Tønder Skulpturhave indvies med fem nye skulpturer

unnamedMed præsentationen af fem nye skulpturer indvies Tønder Skulpturhave fredag den 25. maj. Dermed når antallet af skulpturer i og omkring Mølledammen og Amtmandens have 15 styk, og det populære udflugtsmål er komplet.

Skulpturhaven i og omkring Mølledammen og Amtmandens have er et yndet udflugtsmål for både turister og tøndringer.

Hidtil har de besøgende kunnet nyde synet af ti skulpturer i alle størrelse, men snart bliver det i forvejen imponerende repertoire udvidet med yderligere fem skulpturer.

Præsentationen af de fem nye skulpturer sker ved et stort arrangement, som samtidig markerer indvielsen af skulpturparken, der efter ti års arbejde nu er komplet.

Bag arbejdet med etablering af Tønder Skulpturhave står Tønder By- og Handelsstandsforenings kunstudvalg og Kunstmuseet i Tønder.

- I Tønder Skulpturhave samles natur, kultur og kunst i skøn forening. Her går både turister og naboer hver dag på opdagelse. Der er derfor ingen tvivl om, at Tønder Skulpturhave er en stor gevinst for hele Tønder Kommune, udtaler Tønders borgmester Henrik Frandsen og fortsætter.

- Takket være en flot indsats fra kunstudvalgets side og støtte fra de mange samarbejdspartnere og fonde kan vi nu stolt præsentere den færdige udgave af Tønder Skulpturhave. Og alle er naturligvis velkomne til indvielsen.

Selve indvielsen sker på den store græsplæne i Amtmandens Have fredag den 25. maj kl. 15.00 med taler af borgmester Henrik Frandsen, formanden for Kunstudvalget Solveig Andersen og Næstformanden for Kunstudvalget Ove Mogensen.

I anledning af indvielsen vil der være opstillet en pølsevogn ved Skulpturhaven, hvorfra alle kvit og frit kan nyde en forfriskning og en grillpølse.


I 2008 nedsatte Tønder Handelsstandsforening et kunstudvalg. Startkapitalen lød dengang på 75.000 kr. fra Tønder Handelsstandsforenings 100 års jubilæum.

Kunstudvalgets formål er at arbejde for kunstnerisk udsmykning af det offentlige byrum i Tønder. I tæt samarbejde med bl.a. Ny Carlsbergfondet og Kunstmuseet i Tønder blev planen for Tønder Skulpturpark lagt. Første værk, statuen "Emma" udført af Lisbeth Nielsen, blev opstillet i Søndergade i 2009. Siden er de øvrige værker kommet til, så Skulpurhaven i dag omfatter hele 15 skulpturer af både danske og internationale kunstnere.

Ud over formand Solveig Andersen har kunstudvalget i alle år bestået af tidligere leder af kunstmuseet i Tønder, Ove Mogensen, direktør ved Tønder Kommune Keld I. Hansen, tidligere Handelsskoleforstander Poul Erik Vestergård Frandsen og advokat Anders C. Hansen.

De fem nye skulpturer er udført af billedhuggerne Willy Ørskov, Eva Sørensen, Gert Nielsen, Eigil Westergaard og Ole Christensen.

Rullende skolestart bliver mere fleksibel

TK logoEfter evaluering har Kommunalbestyrelsen i Tønder besluttet at fortsætte med rullende skolestart og aldersblandede klasser i kommunens skoler

Skolerne i Tønder Kommune skal have bedre muligheder for at tilrettelægge den rullende skolestart efter de enkeltes skolers individuelle behov og muligheder.

Det har Kommunalbestyrelsen besluttet efter indstilling fra Børn- og Skoleudvalget.

Kommunen har gennem flere år haft rullende skolestart, dvs. en mulighed for, at børn kan begynde i skole på flere forskellige tidspunkter af året og ikke kun ved starten af et nyt skoleår.

Gennem samme periode har der også været mulighed for, at elever i 0.-2. klasse kan gå i aldersblandede klasser.

Begge ordninger er nu blevet evalueret, og både skolebestyrelserne, dagtilbudsbestyrelserne, samarbejdsorganisationen og de faglige organisationer har haft mulighed for at deltage i evalueringen og fremlægge deres vurdering og erfaringer.

Børn- og Skoleudvalget konkluderer, at det er en god idé at videreføre både rullende skolestart og aldersblandede klasser, men med udgangspunkt i tilkendegivelserne ønsker udvalget samtidig at lempe vilkårene, så den enkelte skole og skolebestyrelse får større valgfrihed, f.eks. til selv at fastsætte hvor mange gange om året skolen kan optage nye elever.

- Skolerne skal have større valgfrihed til at administrere rullende skolestart. Det vil give dem bedre muligheder for at tilgodese det enkelte barns behov. Tilsvarende ønsker vi at give skolerne og skolebestyrelserne bredere rammer til at fastsætte indhold og omfang af ordningen med aldersblanding i indskolingen, siger formanden for Børn- og Skoleudvalget, Kim Printz Ringbæk.

Udvalgsformanden glæder sig over, at en enig kommunalbestyrelse har valgt at bakke op om udvalgets indstilling.

Læs mere …